Panel používateľa

Bad Ischl – Katrin - Kaiservilla - Zauner - Siriuskogl

Počet zobrazení: 138

Bad Ischl – Hora Katrin - Kaštieľ Kaiservilla - Cukráreň Zauner - Rozhľadňa Siriuskogl

Cukráreň Zauner

Zauner, Sacher a Demel sú tri top cukrárske rodiny v Rakúsku. Sladkosti z cukrárne Zauner v Bad Ischl milovala aj rakúska cisárovná Sissi. , ktorá navštevovala Bad Ischl každý rok v  lete od jej svadby v roku 1854. V mestečku dodnes sídli cukrárska firma Zauner, ktorá bola dvorným dodávateľom cukroviniek pre cisársku rodinu. Firma mohla používať titul K.u.K. (Hoflieferant & Hofzuckerbäcker)  - Kráľovský a cisársky dodávateľ. Cukráreň Zauner je  prevádzkovaná ako rodinný podnik už 189 rokov s majstrovstvom remeselného umenia tradičných dvorných cukrárov.  Niekedy dokonca počas dovolenky  absolvujete dodatočnú prehliadku mesta, len aby ste opäť zašli do cukrárne Zauner a nechali sa zlákať ďalšou sladkosťou z ponuky 250 koláčových špecialít a 60 druhov praliniek.

Osobný lekár cisára Františka I. Franz de Paula Wirer Ritter von Rettenbach  priviedol viedenského cukrára a obchodníka s vínom Johanna Zaunera (1803–1868) ako dodávateľa, pretože dovtedy v Bad  Ischl nesídlil žiaden cukrár, ktorý vyhovel cisárskym požiadavkám. Cukráreň Zauner  vznikla v roku 1821 v starom Wirerkeller, dnes Zaunerkeller, v Maxquellgasse. V roku 1832 si Johann Zauner otvoril vlastnú cukráreň v Pfarrgasse .

Karl Zauner (1846–1889) pokračoval v podnikaní po smrti svojho otca a štyri roky po veľkom požiari v Bad Ischl otvoril v roku 1869 novú cukráreň, opäť na Pfarrgasse. Po smrti svojho manžela Karla bola výlučnou vlastníčkou cukrárne  Maria Anna Zaunerová (1850–1925). Po zoznámení sa s inžinierom Hansom Melzerom však s ním a ich najmladším synom emigrovala  do Ameriky a ďalších deväť detí zanechala v Bad Ischl.

V roku 1905, keď sa vrátila,  nakoniec spoločnosť odovzdala svojmu synovi Viktorovi Zaunerovi (1877–1950), ktorý mal spoločnosť teraz de facto na starosti. Za Viktora Zaunera cukráreň dosiahla najväčší rozkvet. V spolupráci s vtedajším správcom pekárne vychýreným cukrárom z Karlových Varov Josefom Nickerlom vznikol v roku 1905 pod jeho vedením Zaunerstollen. Jeho doménou bolo pečenie oplátok. Pri pečení sa vytriedili všetky oblátky, ktoré neboli v dokonalej forme. Výsledkom bolo veľké množstvo vysoko kvalitných oblátok, ktoré Nickerl nechcel vyhodiť , vymyslel preto nový druh sladkosti. Oplátky rozdrvil, pridal k nim lieskové orechy, nugát, čokoládu a malé kúsky dal stuhnúť do chladničky. Malo to veľký úspech, no s výsledkom stále nebol spokojný. Sladkou zmesou teda raz naplnil pekáč srnčieho chrbta, ktorý predtým vylial čokoládou, zachladil a Zaunerstollen  bol na svete. Stále ho pečú podľa receptúry z roku 1905 a ročne vyrobia 120 000 kusov zákusku pre ľudí z celého sveta.  V roku 1927 Viktor Zauner otvoril „Café Esplanade Zauner“, bývalú Café Walther. Anna a Viktor Zaunerovci bohužiaľ zostali bezdetní. Viktor Zauner sa rozhodol adoptovať svoju dlhoročnú kolegyňu Rosinu Öfnerovú (3. decembra 1944).

Krátko po druhej svetovej vojne prišiel do Zauneru viacnásobne ocenený nemecký cukrár Richard Kurth (1908–1970), ktorý sa v roku 1947 sa oženil s adoptívnou dcérou Rosinou Zauner, rodenou Öfnerovou . V roku 1958 bol Kurth na svetovej výstave v Bruseli ocenený zlatou medailou za svoju tvorbu „Ischler Törtchen“. V roku 1959 Eugen Brixel špeciálne pre tento účel skomponoval koncertný valčík „Ischler Törtchen“.

Po Kurthovej smrti pokračovala v podnikaní jeho druhá manželka Hildegarda (1929-2019). Aby sa nestratilo tradičné meno domu, v roku 1982 si zmenila meno z Hildegarda Kurth na Hildegarda Zauner. V roku 1987 prijala  Josefa Zaunera (rodeného Fernera) (* 1948), ktorý pochádza z pätnástich súrodencov, nie je rodený Zauner. Adoptovala si ho Hildegarda Zaunerová po tom, čo  ako učeň prišiel k nej do podniku na prax.  Josef Zauner je absolventom nemeckej Spolkovej vysokej školy pre obchod s cukrovinkami vo Wolfenbüttele. V januári 1972 vykonal nemeckú magisterskú skúšku v Braunschweigu a rakúsku magisterskú skúšku v Linzi. Josef Zauner absolvoval početné zahraničné pobyty v Nemecku, Švédsku, Maďarsku, Izraeli a Japonsku. V Japonsku vyučuje na známej japonskej cukrárskej škole „Japan Cake and Confectionery College“ a od roku 1988 je hosťujúcim profesorom na tejto škole. V rokoch 1978 - 1985 pracoval ako televízny kuchár v seriáli ORF „Häferlgucker“. Početné zlaté medaily na medzinárodných súťažiach svedčia o kreativite majstra cukrára a v roku 1980 Rakúska republika udelila cukrárni Zauner právo používať rakúsky erb formou štátneho vyznamenania ako uznanie za jeho služby.

Philipp Zauner sa narodil v Bad Ischle v roku 1994 a absolvoval stredoškolský diplom na Kleßheimskej turistickej škole a učňovský kurz v cukrárskom priemysle u  majstra sveta  cukrára Josefa Fingerlosa v Salzburgu, každý s vyznamenaním. Štúdium podnikovej administratívy potom ukončil ako „Študent roka“ na ekonomických fakultách univerzity v Innsbrucku. Philipp Zauner tiež pracuje ako veľvyslanec rakúskej cukrárskej kultúry v záujme zachovania cukrárskeho remesla. V novembri 2020 Josef  Zauner odovzdal vedenie svojmu synovi Philippovi Zaunerovi, ktorý prevzal vedenie v 7. generácii s cieľom zabezpečiť pokračovanie  úspešného príbehu spoločnosti Zauner.

2019 - Cukráreň Zauner zvečnená na poštovej známke

Cukráreň Zauner je zvečnená na poštovej známke.  Mag. S. Schöller (vedúci produktového manažmentu Philately Österr. Post AG) počas slávnostného ceremoniálu v Grand Café Zauner Esplanade predstavil špeciálnu známku, ktorá zobrazuje fasádu hlavnej budovy  a najznámejšiu špecialitu rodinnej spoločnosti: „originálny Zaunerstollen“ - symbol Bad Ischlu a rakúskeho cukrárskeho umenia.

Zaunerské špeciality:

  • Ischler Oblaten ( Oplatky Ischler) - vytvorené Josefom Nickerlom,
  • Zaunerstollen - vyvinutý v roku 1905 z oplátok Ischler Josefom Nickerlom,
  •  Schratt-Gugelhupf ( Germgugelhupf Franz Joseph) - originálny recept pochádza od Kathariny Schrattovej, priateľky cisára Františka Jozefa I.,
  • Ischler Törtchen - vytvoril Richard Kurth - roku 1958 ocenený zlatou medailou
  • Zaunerkipferl

Konditorei Zauner (Cukráreň Zauner)

Pfarrgasse 7

AT-4820 Bad Ischl

Rakúsko

Web: www.zauner.at    Mail: info@zauner.at

Grand-Café & Restaurant Zauner Esplanade (Grand-Café a reštaurácia Zauner Esplanade)

Hasnerallee 2

AT-4820 Bad Ischl

Rakúsko

Web: www.zauner.at    Mail: esplanade@zauner.at

Prihlásenie